Složení potravy kormoránů a jejich dopad na chov ryb
Populace kormorána velkého (Phalacrocorax carbo) v celé Evropě v posledních 30 letech prodělala velmi výrazný nárůst. To s sebou přirozeně přináší problémy tam, kde se kormoráni vydávají lovit ryby na obhospodařované rybníky. Jejich rostoucí početnost vede i k obsazování dříve nevyužívaných oblastí. Autoři článku zkoumali složení jídelníčku kormoránů. Podle jejich zjištění je složení potravy odlišné na podzim a v zimě, v obou obdobích jsou ale její důležitou složkou ryby z hospodářských chovů.
- Autoři analyzovali složení potravy rozborem žaludků 282 odstřelených kormoránů na jezeru Constance v jižním Německu.
- V žaludcích nalezli zbytky 4019 jedinců 16 druhů ryb.
- Početně nejčastější kořistí byli okoun říční (41.5 %), koljuška tříostná (24.3 %) a plotice obecná (11.6 %).
- Z hlediska hmotnosti byl nejdůležitější součástí potravy lín obecný (47,0 %), následovaný štikou obecnou (23,9 %), okounem říčním (7,2 %) a síhem severním (6,9 %).
- Potrava se na podzim a v zimě liší, na pozorovaném rozdílu se nejvíce podílejí koljuška tříostná, lín obecný a štika obecná.
- Autoři dokládají na základě rozboru žaludků, že ryby z hospodářských chovů jsou důležitou složkou potravy kormoránů.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.